Η έρευνα πραγματοποιήθηκε κατά το διάστημα 07-12.05.2012 με τηλεφωνικές συνεντεύξεις και χρήση δομημένου ερωτηματολογίου σε δείγμα 1000 κατοίκων του Δήμου Αθηναίων. Χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος της στρωματοποιημένης δειγματοληψίας με μη αναλογική αντιπροσώπευση των στρωμάτων, καθώς επιλέχθηκε η στρατηγική της υπεραντιπροσώπευσης του 4ου και 6ου Δημοτικού Διαμερίσματος του Δήμου, όπου και εμφανίζεται τεκμηριωμένα ο μεγαλύτερος αριθμός μεταναστών. Συγκεκριμένα, συγκεντρώθηκαν 500 ερωτηματολόγια από τα δύο αυτά διαμερίσματα και 500 ερωτηματολόγια από τα υπόλοιπα πέντε. Η κατανομή του δείγματος στο εσωτερικό των δύο αυτών πρώτων στρωμάτων βασίστηκε στην αναλογική αντιπροσώπευση του κάθε διαμερίσματος εντός των δύο ομάδων (4ο και 6ο για την πρώτη ομάδα και 1ο, 2ο, 3ο, 5ο, 7ο για τη δεύτερη ομάδα). Τα αποτελέσματα της έρευνας σταθμίστηκαν ως προς το φύλο και τη μόρφωση και το μέγιστο σφάλμα εκτίμησης είναι ±2.5%.

Η έρευνα στόχευε στην καταγραφή των θέσεων των κατοίκων του κεντρικού δήμου της πρωτεύουσας έναντι των μεταναστών και στη σύγκριση αυτών με τις καταγραφείσες θέσεις στο ίδιο ζήτημα και στην ίδια περιοχή ένα έτος νωρίτερα. Κατά δεύτερον, η έρευνα στόχευε στη διερεύνηση συσχετίσεων των θέσεων αυτών με την ψήφο στις εθνικές εκλογές της 6ης Μαΐου 2012. Ειδικότερα, επιχειρήθηκε η ερμηνεία της εκλογικής απήχησης του κόμματος της Χρυσής Αυγής στο 4ο και 6ο Δημοτικό Διαμέρισμα συναρτήσει, πέραν των θέσεων που εκφράζονται για τη μεταναστευτική πολιτική και της επίδρασης της παρουσίας μεταναστών στην οικονομική και κοινωνική ζωή της πρωτεύουσας σε ατομικό επίπεδο, και της οργανωτικής παρουσίας της Χρυσής Αυγής στα συγκεκριμένα διαμερίσματα. Εναλλακτικές ερμηνείες αναζητήθηκαν μέσω της συλλογής στοιχείων για πιθανές πρόσφατες εμπειρίες απώλειας θέσης εργασίας ή εγκληματικών επιθέσεων σε βάρος των ερωτώμενων, καθώς και κλασικών παραγόντων συσχέτισης με πολιτικές στάσεις, όπως η έκθεση σε ΜΜΕ και το σύστημα αξιών του ατόμου.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης, παρατηρήθηκε αύξηση των αντί-μεταναστευτικών θέσεων σε σύγκριση με τα ευρήματα του 2011, η οποία ωστόσο ήταν εντονότερη στα λοιπά δημοτικά διαμερίσματα και όχι στο 4ο και 6ο δημοτικό διαμέρισμα όπου η ενίσχυση είναι οριακή. Παράλληλα, η οργανωτική παρουσία της Χρυσής Αυγής φαίνεται να ενισχύεται, κατά τις εκτιμήσεις των ερωτώμενων, σε όλο το εύρος του Δήμου Αθηναίων. Ως αποτέλεσμα αυτής της διάχυσης της παρουσίας της Χρυσής Αυγής σε όλο το γεωγραφικό εύρος του Δήμου, η ερμηνεία της ψήφου για τη Χρυσή Αυγή σε ατομικό επίπεδο ενδυναμώνεται –σε σχέση με το 2011- έναντι της ερμηνείας που βασίζεται στο γεωγραφικό δεδομένο και σχετίζεται με την οργανωτική παρουσία της Χρυσής Αυγής σε συγκεκριμένες περιοχές της πόλης. Σημειώνεται ωστόσο ότι η έρευνα του 2012 εντόπισε σημαντική αύξηση του βαθμού πολιτικής αποξένωσης και υψηλής συσχέτισης του αισθήματος αυτού με την ψήφο για τη Χρυσή Αυγή ανεξαρτήτως του δημοτικού διαμερίσματος κατοικίας.