Από 28 έως 30 Σεπτεμβρίου 2023, η Μονάδα Ερευνών Κοινής Γνώμης και Αγοράς του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, με επικεφαλής τον Διευθυντή Ερευνών και Επίκουρου Καθηγητή Γεώργιο Σιάκα, συμμετείχε ενεργά στο Διεθνές Δημοσιογραφικό Forum,

μια πρωτοβουλία που διοργάνωσε η μη κυβερνητική οργάνωση iMEdD. Αυτή η τριήμερη εκδήλωση αποδείχθηκε μια ανεκτίμητη ευκαιρία για τους ερευνητές μας, προσφέροντάς τους ένα ευρύ φάσμα εμπλουτιστικών δραστηριοτήτων.

Ο Διευθυντής Ερευνών Γεώργιος Σιάκας και η Ομάδα μας

Κατά τη διάρκεια αυτής της εκδήλωσης, η Ομάδα μας συμμετείχε σε μια σειρά δραστηριοτήτων, συμπεριλαμβανομένων ομιλιών, ερευνών και εργαστηρίων, όλα επικεντρωμένα σε κρίσιμα θέματα που έχουν μεγάλη σημασία για τη δημοσιογραφία στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Αυτά τα θέματα περιελάμβαναν συζητήσεις για την κατάσταση της δημοσιογραφίας σε αυτές τις περιοχές, την παρακολούθηση των δημοσιογράφων μέσω υποκλοπών, τον βαθύ αντίκτυπο της ερευνητικής δημοσιογραφίας και τον μετασχηματιστικό ρόλο που διαδραματίζει η τεχνητή νοημοσύνη στο δημοσιογραφικό τοπίο, ιδιαίτερα στο πλαίσιο της αναδυόμενης εποχής των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Μάλιστα η ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα έλαβε σημαντική προσοχή λόγω της σχετικά χαμηλής κατάταξης της χώρας (107η θέση) στον παγκόσμιο δείκτη ελευθερίας του Τύπου.

Ομιλία και μαρτυρίες για το «revenge porn» στην Σερβία

Συζήτηση για την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη

Το Διεθνές Forum Δημοσιογραφίας χρησίμευσε ως ένας εξαιρετικός «χώρος» για τους ερευνητές μας να συνδεθούν με νεότερους ανθρώπους και να επεκτείνουν τη βάση γνώσεών τους, μέσω αλληλεπιδράσεων με εθνικούς και διεθνώς αναγνωρισμένους δημοσιογράφους και επαγγελματίες της επικοινωνίας. Αυτό το Forum συγκέντρωσε μια διακεκριμένη σειρά συμμετεχόντων, συμπεριλαμβανομένων δημοσιογράφων υψηλής φήμης, ειδικών των μέσων ενημέρωσης, ακαδημαϊκών, φοιτητών δημοσιογραφίας, ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης και οργανισμών από όλο τον κόσμο. Επιδίωξαν συλλογικά να ενισχύσουν την τεχνογνωσία τους, να αντλήσουν έμπνευση και να συμμετάσχουν σε δυναμικές συζητήσεις σχετικά με τις σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η παγκόσμια δημοσιογραφία, εστιάζοντας στον τρόπο με τον οποίο η καινοτομία και η δημοσιογραφία μπορούν να διαμορφώσουν από κοινού το μέλλον του κλάδου.

Παγκόσμιος δείκτης για την ελευθερία του τύπου. Η Ελλάδα κατέχει την 107η θέση στις 180 χώρες

Συζήτηση για την ισότητα των φύλων και τον ρόλο της γυναίκας στον τομέα της δημοσιογραφίας